Persbericht

Expositie: 6 april t/m 13 mei 2018


Klik op de foto's voor een groter beeld

Joop Haring
beelden in brons
Paul Dikker
schilderijen
Maartje Blans
gemengde techniek

De Kapberg en Egmond: een goede combinatie

Bergen staat overal bekend als de plaats waar de kunst volop aanwezig is. We vergeten vaak dat ook in Egmond veel te zien is. Er wonen veel kunstenaars en galerie De Kapberg laat ons al vijfenveertig jaar kunst van hoog niveau zien. Om dat te onderstrepen opent de directeur van Kranenburgh Mariëtte Dölle de komende tentoonstelling op zondag 8 april. Grote schilderijen, wandobjecten, tekeningen en spannende ruimtelijke objecten met draad.

Maartje Blans studeerde in Amsterdam en New York, alwaar zij haar Master of Fine Arts behaalde. Haar atelier is weer in Haarlem, na ruim 5 jaar in Beijing gewoond en gewerkt te hebben. Ze werkt met een breed scala aan materialen. Er ontstaan ongewone 'schilderijen' van zeer sculpturale aard. Blans is gefascineerd door de esthetiek van verval en tijdelijkheid. Ze vindt schoonheid en inspiratie in de vergankelijkheid van het leven. Ook is de dialoog voor haar belangrijk. Haar werk bestaat uit gelaagde (materie) schilderijen en installaties, die zich kenmerken door een dynamische interactie van materiaal, schaduwwerking, ruimte en een verfijnd lijnenspel. Zij probeert hierbij een sfeer te creëren die de beschouwer prikkelt en aanspoort om de meerdere lagen in haar werk te ontdekken; lagen in het werk, de ruimte en bij zichzelf. Dat zij zich verliest in sfeer, stilte en zoekt naar betekenis.

Paul Dikker is een onafhankelijk, internationaal werkend beeldend kunstenaar. In 1984 voltooide hij zijn opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten en een jaar later studeerde hij af in de politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na werkperiodes in Spanje en Portugal, schildert hij tussen 2006 en 2013 jaarlijks drie maanden in Noorwegen. Het Oslo Museum organiseerde in 2007 een solotentoonstelling van zijn werk. Dikker behoort tot de kleine groep kunstenaars in Nederland die van zijn verkopen kan leven. Zijn recente, non- figuratieve schilderijen zijn te beschouwen als innerlijke landschappen waarvan de betekenis binnen in de schilderijen zelf besloten ligt. Net zoals muziek een eigen taal is zonder woorden, spreken ook de schilderijen van Dikker hun eigen taal: een beeldtaal die zonder woorden direct de menselijke ziel beroert.

De Amsterdamse beeldhouwer Joop Haring studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, nu Artez. Haring maakt ruimtelijke beelden in metaal, brons en keramiek, maar ook voor de wand weet hij zijn ideeën te vertalen naar reliëfs en tekeningen. Zijn ontwikkeling heeft door de jaren heen een grote invloed ondergaan door zijn reizen naar India (4x) en vanaf 2005 naar China (6x). Projecten die daar zijn ontstaan hebben richting gegeven aan zijn fascinatie voor de culturele diversiteit in relatie met de natuur. In tentoonstellingen in China (Beijing en Shenzhen) zijn publicaties met ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verschenen. Recentelijk is een nieuw project gestart in Argentinië, The Argentina Sculpture Project, B.A. La Plata. Hierin wordt 'het grid' van de Argentijnse stedenbouw vergeleken met organische structuren. Op deze tentoonstelling vindt u hiervan een voorbeeld als ruimtelijke tekening.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Tel. 06 45­ 548 739 (tijdens openingsuren).
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl