Persbericht


Klik op de foto's voor een groter beeld

Zomerexpositie 2: 15 juli t/m 12 augustus 2018

Andrez
schilderijen

Andrez vijfentachtig, een instituut in Egmond

Galerie De Kapberg laat nu vier weken lang in Egmond aan den Hoef het werk zien van de plaatsgenoot Andrez. Het is een solotentoonstelling en voor Andrez een thuiswedstrijd. Aanleiding is het feit dat hij vijfentachtig jaar is geworden en dat de galerie graag wil laten zien waarom hij hier zo'n gevierde kunstenaar is. Iedereen kent hem in Egmond. Hij is ook op straat actief, want we zagen hem kinderen tekenen tijdens het Hoeverdorpsfeest. Steeds met dat leuke karretje achter de fiets dat hij ook gebruikt als ezel als hij buiten aan het werk is en landschappen schildert.

Hij exposeerde in Amsterdam en Haarlem en in 2013 kon men zijn werk zien in De Kapberg. Andrez laat recent werk zien en van eerdere perioden. Het is per slot van rekening een verjaardagscadeau voor hem. Andrez werkt naar de natuur. Dat wil zeggen: we gaan met hem de natuur rond Egmond in en we komen veel mensen tegen. Portretten maakt hij in opdracht.

Wat de technieken betreft is het werken met olieverf voor hem het belangrijkste, maar we zien ook schetsen met inkt en acryl. Kenmerkend voor het werk van Andrez is de expressionistische stijl die doet denken aan de schilderijen van de Duitse Brücke en aan het werk van de schilders van De Ploeg in Groningen aan het begin van de twintigste eeuw. Een tentoonstelling met het werk van Andrez is bijzonder omdat hij de wanden van de galerie optimaal benut: de schilderijen hangen dicht boven en naast elkaar. Dat was vroeger in de musea heel normaal.

Andrez heeft zichzelf in de kunst opgeleid en omdat hij altijd veel belangstelling had voor de kunstgeschiedenis is dat een grote inspiratiebron voor hem geweest.

.

.

Zomerexpositie 1: 27 juni t/m 8 juli 2018 (extra: ook open op woensdag en donderdag)

Quilters
textiel

Galerie De Kapberg pakt de draad op

De tentoonstelling in de Kapberg laat werk zien van 36 Nederlandse textielkunstenaars.

Textiel als medium voor kunst maakte kort opgang als onderdeel van de experimenteerdrift van de jaren '60 en '70. Bekende namen uit die tijd waren Désirée Scholten, Herman Scholten, Anna Verweij, Lam de Wolf en Ferdi. Daarna verdween textielkunst niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld weer uit het zicht. Het werd te veel geassocieerd met hobbyende huisvrouwen en feministen verzetten zich er hevig tegen. Kunstenaars die toch textiel gebruikten of bleven gebruiken, noemden zich liever beeldend of toegepast kunstenaar en vermeden elke verwijzing naar hun materiaal.

Sinds kort is er echter in de kunst na de conceptuele periode met nadruk op het idee, weer aandacht voor het maken, het ambacht en het materiaal. Daardoor is textiel als medium voor kunst al een paar jaar in opkomst. Bijna vergeten ambachtelijke technieken worden zelfs op kunstacademies weer onderwezen. En bij textiel als medium zijn dat er vele: zelf verven van garens en stoffen, zeefdrukken, borduren, vilten, haken, breien, weven, quilten, kantklossen, batikken en plisseren en we vergeten er vast nog enkele. Nog oudere technieken worden opnieuw ontdekt, zoals het verven met plantaardige verfstoffen. Gelukkig zijn er nog mensen - meest vrouwen - die de oude textiel-ambachten in ere hebben gehouden. Meestal zijn zij aangesloten bij bloeiende amateurkunst verenigingen of tonen zij hun vaardigheid bij open dagen van historische musea. Het gaat de moderne textielkunstenaar echter niet om het slaafs navolgen van het oude ambacht. Hij zet het ambacht naar zijn eigen hand. Daardoor ontstaan er voortbordurend op/met oude vaardigheden steeds nieuwe vormen. Het resultaat daarvan is te zien tijdens deze tentoonstelling.

Deelnemende kunstenaars zijn Alexandra Drenth, Amee Vlam, Anja van Dijk, Anke Land, Anna van de Weijer, Astrid Polman, Attje Oosterhuis, Choi Wong, Emilie ten Klei, Flox den Hartog Jager, Helene Derkx, Inge Witvers, Irma Frijlink, Jacqueline van Bergeijk, Jantine Hos en Hennesien van Walderveer, Jo Hijsman, José van Loon en Lia Stouten, Klara van Langevelde, Loes Klein Elhorst, Marga Lansink, Mariëlle Huijsmans, Marijke Leertouwer, Marijke van Welzen, Marijke van Oostrum, Marion Lappenschaar, Mino Wortel, Mique Huijbregts, Olga Prins, Pauline Nijenhuis, Petra Kooij, Riny Smits, Sary Maas, Sonja van der Burg en Willy Doreleijers.

De opening van de tentoonstelling zal verricht worden door Wouter de Vries, de hoofdredacteur van Textielplus en vindt plaats op zondag 1 juli om 15.00 uur.


.

.

.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur
en na telefonische afspaak.
Tel. 06 45­ 548 739 (tijdens openingsuren).
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl