Persbericht

Expositie: 9 november t/m 9 december 2018


Klik op de foto's voor een groter beeld

Janneke Makkink
keramiek
Gemma Frowijn
schilderijen, grafiek
Cis Luttikhuis
foto's
Tineke Tukker
schilderijen

De Kapberg en de contrasten

Er is bij galerie De Kapberg dit jaar geen tentoonstelling geweest met meer contrasten dan in deze laatste tentoonstelling van het jaar: Nederland en buitenland, abstract en figuratief, de straat en het interieur, oud en nieuw, hoog en laag, perfect en verval.

Cis Luttikhuis fotografeert ongewone situaties in de stedelijke omgeving en de mensen zelf in de openbare ruimte. Het zijn beelden die we elke dag buiten tegenkomen. Beelden van etalages, gevels en mensen op straat of in een café, her en der aangetroffen. Ze geven momenten aan waarop de mens zich verbindt met het leven. Cis laat ons de discrepantie zien tussen perfectie en verval enerzijds en het zoeken naar verbinding anderzijds, tussen het vluchtige van het moment en de tijd die stroomt. Dit komt tot uitdrukking in zijn ordening van de omgeving, de contrasten, de (materiële) overvloed. Zijn werkstukken zijn niet geconstrueerd of uitgebreid bewerkt. Het zijn selecties uit straatbeelden, spontaan vastgelegd.

Gemma Frowijn laat ons etsen zien en schilderijen. De etsen zijn soms heel abstract en de schilderijen vertellen een verhaal. Haar werk is de weerslag van haar blik op de wereld om haar heen. In stad en land wordt ze geboeid door de gebouwde omgeving, maar ook door verstilde vormen in de natuur. In haar atelier krijgen al deze impressies nieuwe uitdrukking in haar schilderijen en prenten. Je ziet ook direct dat ze kan genieten van een bezoekje aan een curiosa winkel of rommelmarkt. Het buitenland is ook aanwezig in haar werk. Ze laat ons Barcelona zien in een serie. De etsen zijn perfect afgedrukt. Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Van Janneke Makkink zien we ruimtelijk werk. Ze is geïnspireerd door industriële architectuur en het thema perspectief. Haar keramische torens zijn voorzien van subtiele details die ontstaan door de techniek. De objecten zijn deels geglazuurd en deels ongeglazuurd. Een kleurverschil ontstaat waar klei het glazuur afwisselt. De ruimtewerking van de huizen van Janneke is opvallend. Na haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam (met als specialisatie keramiek) was Janneke docent aan de Pabo te Haarlem in de beeldende vakken.

Op Tineke Tukker zijn steeds mensen afgebeeld. Ze maakte ze dit jaar. En steeds heeft ze associaties met een werkelijkheid. Zij gebruikt haar herinnering. Het drieluik de Gratiën brengt je terug in de geschiedenis. Het licht en de afstand spelen een belangrijke rol. De reflectie van het licht versterkt de geschilderde beelden. De schilder heeft een snelle penseelstreek, laag op laag brengt zij beweging in de verf. De kleuren zijn prachtig en ze brengen ons naar andere werelden. En de beelden? Soms willen ze maar moeilijk stilstaan. Tineke volgde de opleiding aan de Academie Sint Joost in Breda.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Tel. 06 45­ 548 739 (tijdens openingsuren).
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl