Persbericht

.

Extra expositie: 18 januari t/m 17 februari 2019
Een nieuwe tentoonstelling


Klik op de foto's voor een groter beeld

Cees Broersen Ben Lammers Theo Ponsioen Mireille Ponsioen

Vanaf 18 januari zien we het werk van Cees Broersen, Ben Lammers, Theo Ponsioen en Mireille Ponsioen in de Galerie.
Cees, Ben en Theo hebben veel voor de galerie gedaan en omdat ze daarnaast altijd eigen werk zijn blijven maken wil de Galerie hun werk laten zien.

Het meeste werk van Cees Broersen is van recente datum en nog nooit tentoongesteld. Egmond en omgeving bieden genoeg onderwerpen voor hem om mee aan de slag te gaan. We zien gouaches en aquarellen van de duinen, de bollenvelden en Amsterdam.

Ben Lammers is ook oud medewerker van de Kapberg en is net als Cees en Theo in het onderwijs werkzaam geweest (d'Witte Lelie). Hij is een liefhebber van de Franse en Duitse expressionisten maar ook van juist veel verstilder soort werk. Hij laat een overzicht zien van 50 jaar schilderen: atelierstukken uit zijn privécollectie.

De beeldhouwer Theo Ponsioen werkt in de klassieke traditie. Hij maakt geabstraheerde composities met als uitgangspunt de menselijke figuur. Ritmische volumes kenmerken zijn beelden. Hij was jarenlang docent bij het HBO.

Mireille Ponsioen, dochter van Theo, maakt sieraden. Ze vertelt ons in de tentoonstelling het verhaal van Isebil (Günter Grass: De Bot) met de verloren derde borst. Dat zien we in colliers en die derde borst in een kistje. De colliers bevatten fragmenten van de derde borst en vele kleine onderdelen die staan voor aandenken aan bijzondere momenten en mooie gedachten.

Extra expositie: 5 t/m 13 januari 2019
Egmonder Frits de Nooijer


Klik op de foto's voor een groter beeld

Frits de Nooijer

Frits de Nooijer is heel bekend in Egmond. Zijn werk zagen we afgelopen jaar in de tentoonstelling 'Lamoraal', hij was aanwezig met een groep schilders op het Hoever feest. Frits nam ook deel aan de Kunsttiendaagse in Bergen. Velen leerde hij tekenen en schilderen in het Karmelklooster. In galerie De Kapberg zien we niet alleen schilderijen gemaakt in Egmond, maar ook werk dat hij maakte in het buitenland. Frits was tekenleraar aan de PABO in Alkmaar. Naast zijn baan is hij blijven schilderen. Lesgeven en zelf schilderen ziet hij als een ideale kruisbestuiving. De Nooijer schildert voornamelijk naar waarneming (landschappen, portretten en figuur). Hoewel de voorstelling een duidelijke rol speelt in zijn werk, is het werk toch niet anekdotisch te noemen. Hij schildert en tekent ook portret in opdracht.

Extra activiteit: 10 t/m 13 januari 2019
Kees Oosterbaan: Landschap van gedachten

Op deze dagen tekent Kees Oosterbaan in galerie de Kapberg. Van 13 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom om mee te tekenen met de kunstenaar en in gesprek met hem commentaar te leveren op dit project en de eigen prestatie.

Op zondag 13 januari 15.00 uur voert de kunstenaar, ter afsluiting van de tekensessies, een tekenperformance uit. Hij laat zich, onder begeleiding van muzikale baslijnen, letterlijk 'betekenen' om zo in zijn eigen denk- en tekenwereld te verdwijnen. De tekenwerken, uitgevoerd in oostinische inkt en met rietpen en penseel, liggen over de vloer verspreid. Op en over elkaar, schots en scheef door elkaar. De toeschouwer kan zelf een route wandelen door dit chaotische landschap van tekenwerken. Hij kan ook wijzigingen in de landschap aanbrengen, bijvoorbeeld door tekeningen te verplaatsen, te verschuiven of andere combinaties samen te stellen. De tekeningen zijn geen eindproducten. Het laat een denkproces zien. Er is geen begin en er is geen einde. Een voortdurende gedachtenstroom wordt hier zichtbaar. Met soms een uitgekristalliseerde concrete gedachte als ijkpunt.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl