Persbericht

.

Expositie: 22 februari t/m 31 maart 2019

Thema "vogels"


Klik op de foto's voor een groter beeld

Diana van Hal
Hans Wap
Henriette Boerendans
Jaap Deelder
Henk Tichelaar
Marianne Stam
Jan Jaap Stigter
Haye Gemser
Han van Hagen
Wilma Hoebee

We laten de vogels vliegen in de Kapberg

Onder de vleugels van Galerie De Kapberg is de kunst van tien kunstenaars te zien. Ze hebben vogels afgebeeld. We zien vogels op verschillende formaten papier en doek en gemaakt met verschillende teken- en schildertechnieken. Er zijn ook beelden in de ruimte. De vogelkenners die met een verrekijker de natuur in gaan zullen beslist hun favorieten herkennen, maar soms is de kleur anders of zit de vogel anatomisch anders in elkaar. De opzet van deze tentoonstelling is kunst en het gaat niet om de precieze beschrijving van de vogels.

Soms zijn het boekillustraties, zoals de houtsneden van Henriette Boerendans. Ze won prijzen met haar kinderboeken. Diana van Hal is bekend om haar linosneden, toont een serie kleurige schilderijen. Acryl op paneel, met gutsen bewerkt. Jan Jaap Stigter maakt olieverfschilderijen en collages. Vaak is er sprake van een vervreemdende sfeer, waarin vogels groter dan in werkelijkheid in verlaten landschappen zijn geplaatst. Van Jaap Deelder zien we beelden: realistische vogels in hout en steen. De gehakte of gesneden vorm en de structuur en tekening van hout en steen gaan een spel aan en versterken elkaar. Wilma Hoebee maakt haar beelden in was of klei. De mallenmaker en de gieter zorgen ervoor dat het beeld in brons verschijnt.
Hans Wap laat ons ook de planken zien waar hij zijn houtsneden mee drukt. Haije Gemser schildert met olieverf, heel precies en niet klein. Daarnaast zien we zijn kleine etsen. Naast de vogels is het landschap opvallend aanwezig. Han van Hagen is ook een etser. Van meet af aan heeft hij zich vrijwel uitsluitend toegelegd op het etsen, en werkt meestal buiten. Kleine formaten en het zuur neemt hij mee in een zeepbakje voor buiten. Marianne Stam past bij haar werk de mezzotechniek toe: dat is langzaam werken vanuit het zwart naar het beeld. Henk Tichelaar die ook etst, is een snelle tekenaar. Hij past soms de droge-naald techniek toe en dan wordt er geen zuur gebruikt om de verdiepte lijnen in de plaat te maken. De oplagen zijn niet al te groot. Ook zijn de halskettingen van Els Diepering te zien. Haar kralen vertellen verhalen, over andere culturen, gemengd met half edelstenen en mineralen. Reizend door de wereld ontstond haar passie voor dit onuitputtelijke prachtige materiaal.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl