Persbericht

Expositie: 5 april t/m 12 mei 2019

Zeven plus


Klik op de foto's voor een groter beeld

Jeanine Jordaan
Ada Kok
Lot Nieveen
Annelies Horden
Miekenette
Coelingh Bennink

Riet Moreu
Marijke de Ouden
Anita Boereboom

De kleur komt uit Bergen

Een groep enthousiaste vrouwelijke schilders uit Bergen laat haar werk zien in galerie De Kapberg. Met ieder een eigen historie in de kunst ontmoetten de acht leden van Seven+ elkaar negen jaar geleden in het prachtige atelier van Erik Prins in Bergen. Tot op heden volgen zij daar met groot enthousiasme masterclasses. Het schilderen in een groep werkt stimulerend: een creatief gevecht tussen voortgang en rust, impulsen en structuur, kleur en leegte. De groep bestaat sinds voorjaar 2015. Deze expositie in De Kapberg wordt voor hen samen als groep de eerste keer dat zij exposeren in een galerie. Twee kunstenaressen maken ruimtelijk werk.

Anita Boereboom is in haar schilderijen vooral met de kleuren bezig en laat een duidelijke uitwisseling zien van schraal en vet. Uiteindelijk wordt het meestal een abstract landschap. Annelies Horden maakt schilderijen en objecten. Ze laat de 'schijnbare' schoonheid van de consumptiemaatschappij zien. Ze verzamelt, groepeert en sorteert afvalmaterialen. De objecten en/of installaties laten ieder op eigen wijze de 'schoonheid' zien van wat wij weggooien.

Miekenette Coelingh Bennink schildert maar maakt ook beelden. Ze werkt niet met een vooropgezet plan aan de beelden. Ze schildert laag over laag, experimenterend met kleuren en massa op zoek naar evenwicht en monumentaliteit. Ada Kok schildert het liefst abstract, maar veelal komen er gaandeweg toch aspecten van figuratieve elementen naar boven. Ze werkt vooral met acryl op papier en op doek.

Lot Nieveen schildert soms 'op muziek'. De beelden en kleuren die bij het horen van muziek naar boven komen, worden overgezet op doek. Zo heeft bij voorbeeld Rachmaninov een andere kleur dan Steely Dan. Haar schilderijen hebben meestal een 'dikke huid'. Riet Moreu is als binnenhuisarchitect begonnen en is in Bergen gaan schilderen. Ze experimenteert graag met verschillende materialen zoals zand, lijm, inkt, potlood, pen, waterverf en acrylverf. Het is noch abstract, noch realistisch, puur eigen fantasie en vooral ook vol toevalligheden.

Voor Jeanine Jordaan is reizen een bron van inspiratie en energie. Op reis fotografeert ze vooral. Weer thuis gebruikt ze de vele foto's als start van een schetsboek. Experimenteren en kijken of een combinatie van vormen kan leiden tot nieuwe beelden. Uiteindelijk gebruikt ze vaak verschillende beeldtalen: tekenen, schilderen, fotografie en collages. In het werk van Marijke den Ouden zien we een veelheid van vlakken, lijnen, ritmes en leegtes. Ze schildert met inkt en waterverf op rijstpapier, een techniek die ze geleerd heeft toen ze in Hong Kong en Singapore woonde: metropolen met stapelingen, contrasten, texturen, klanken en kleuren; maar ook de Hollandse velden met hoge grassen en bloemen inspireren haar.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl