Persbericht

Expositie: 28 juni t/m 11 augustus 2019


Klik op de foto's voor een groter beeld

Joke Vink
Kris Spinhoven
Saskia Wurpel
Joost Tholens

De ruimte in bij Galerie De Kapberg

De ruimte zien we in deze tentoonstelling niet alleen in de landschappen van Kris Spinhoven, de planten van Joke Vink en de herhalingen in de foto's van Joost Tholens, maar ook in de objecten van metaal(draad) van Saskia Wurpel. Deze vier verbeeldingen van de ruimte zullen u inspireren.

Joke Vink maakt haar schilderijen hoofdzakelijk met acrylverf op papier of doek én tekeningen in gemengde technieken. Voor deze kunstenaar is de natuur een belangrijke inspiratiebron en in de schilderijen van de planten en bloemen is een sterk verlangen voelbaar om dichter bij de natuur te komen en er een verbinding mee aan te gaan. In deze expositie zijn ook werken van haar te zien die gebaseerd zijn op zelfportretten. De gelijkenis is hier nadrukkelijk niet belangrijk. Het is een spel van verf en vorm geworden. Joke laat ons ook de portretten zien van haar tuincollega's op de moestuin.

Kris Spinhoven toont grote, maar vooral kleine schilderijen gemaakt hier in de omgeving: de duinen en het strand. Ze werkt het olieverfschilderij ter plekke uit: in de open lucht en niet in het atelier. Wie vaker met olieverf werkt weet hoe lastig dat is. Het droogt zo traag! De polder, maar vooral veel berglandschappen heeft ze geschilderd in de Franse Vooralpen. Duin en Alpen maken het mogelijk om aan de beeldbepalende en kaarsrechte horizon te ontsnappen. Tegenwoordig schildert Kris Spinhoven stadsgezichten in Amsterdam. Daarnaast maakt ze ook portretten naar model.

Het werk van Saskia Wurpel zien we in de ruimte. Ze maakt objecten van verschillende (gevonden) materialen. Zoals metaal(draad) en hout. Zij laat zich daarbij verrassen door de vele mogelijkheden die die materialen bieden. Met haar objecten probeert ze vaak een licht en poëtisch gevoel tot uitdrukking te brengen en het ontroerende en verrassende, dat zich verschuilt in al hetgeen ons omringt, zichtbaar te maken.

In de galerie zien we de prenten van Joost Tholens, gemaakt van foto's waar je goed naar moet kijken. Met één of meer oorspronkelijke opnames maakt hij een compositie die hij in een context plaatst die totaal verschilt van de normale waarneming. Hierdoor ontstaat een abstract beeld dat je foto-grafiek zou kunnen noemen of gereconstrueerde werkelijkheid. Naast zijn werk als regisseur en maker van televisiedocumentaires heeft Tholens vaak voor omroepbladen en non-profit organisaties gewerkt waarvoor hij reportagereizen maakte naar ontwikkelingslanden. Zijn tegenwoordige werk is totaal anders geworden.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl