Persbericht

Expositie: 16 augustus t/m 22 september 2019

Taal en Teken


Klik op de foto's voor een groter beeld

Hanneke Barendregt
Dominique Ampe
Nora Baetens
Renee Blom
Marja Smeets
Joke Struik
Sascha
van Tetterode

Ton Vroman

Taal en Teken in Galerie De Kapberg

Een groep kunstenaars, afkomstig uit de GSA Galerie Hilversum, hebben zich verenigd rond het thema 'Taal en Teken' om vanuit dit punt tot verschillende exposities te komen. Taal en Teken is een thema dat aan de basis ligt voor alle communicatie tussen mensen in geluid en beeld. Helaas is van geluid uit vroegere tijden niets bewaard gebleven, maar tekeningen zijn er 'all over the world', denk aan de rotstekeningen. Ieder belicht op eigen wijze wat Taal en Teken voor hem of haar betekent.

Dominique Ampe tekent de tijd in lijnen die hun weg zoeken, hij schildert de ruimte in een steeds herhaalde onvoldaanheid, hij noteert de sporen die een beweging heeft gekrast in een onzichtbare wolk. Wie kijkt naar werk van Dominique wordt de lagen van zijn bestaan gewaar.

In het werk van Nora Baetens is de natuur een belangrijk element. Naar aanleiding van een de dansvoorstelling maakte ze een serie van koperen figuren. Hier in Egmond toegespitst vanuit het aspect lichaamstaal in geëmailleerd koper, soms gecombineerd met geborduurde afbakeningen.

Met de oorspronkelijke roots in de architectuur bouwt Hanneke Barendregt steeds een vernieuwde werkelijkheid in vorm en beeld. In De Kapberg laat zij dan ook graag haar duurzaam gefabriceerde Boekenhuisjes zien, gevuld met o.a. haar eigen grafiekwerk.

Renée Blom is grafisch kunstenaar. Speciaal voor deze expositie heeft zij een hangend boek gemaakt, waarin kleine tekeningen met handgeschreven haiku's te zien zijn. Het zijn twee opzichzelfstaande elementen die een verbinding met elkaar aangaan.

Voor Marja Smeets is het plezier in het werken met potlood, krijt, verf, papier en textiel een primaire drijfveer. Het toepassen van meerdere materialen en technieken in één vlak is boeiend en levert vaak onverwachte harmonieuze resultaten op, die uiteindelijk weer rustpunten zijn.

Joke Struik kreeg door toeval belangstelling voor de grafische technieken. Het werd een grote liefde. In de loop der jaren heeft zij een eigen techniek ontwikkeld in lino en ets. In Egmond laat zij meerdere van deze combinaties zien.

Sascha van Tetterode komt uit een glas-familie. Tegenwoordig werkt zijzelf ook veel met glas. Veelal maakt zij combinaties met andere materialen, zoals lood en metaal en vreemde objecten. In haar kunstwerken komen verschillende thema's en inspiratiebronnen tot uitdrukking.

Ton Vroman is een schilder in hart en nieren. Hij werkt zowel met olieverf als acryl op doek en op papier. Door verf te verdunnen en door er laag over laag te schilderen, ontstaat er een bepaalde transparantie, een gelaagdheid en diepte in zijn werk.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl