Persbericht

Expositie: 27 september t/m 3 november 2019


Klik op de foto's voor een groter beeld

Peter Bes
Irene Grijzenhout

Oog in oog met de figuren van Peter Bes

Peter Bes en zijn vrouw Irene Grijzenhout vullen deze keer de ruimtes in galerie De Kapberg. Het was ook in september in het jaar 2012 toen Peter Bes ons zijn grote papieren figuren liet zien en we oog in oog stonden met deze wonderlijke bouwsels. Ze zijn er weer! En net zo groot. Maar er is veel meer: Irene en Peter vullen de vier ruimtes van de galerie met mooie keramiek, schilderijen, tekeningen en grafiek.

Irene Grijzenhout is autodidact en maakt sinds 1972 keramische objecten. Thema's waren voor haar lange tijd schepen, boomstammen, spiegelingen, dans en beweging. De laatste jaren richt ze zich vooral op het afbeelden van dieren. Dieren inspireren haar, niet alleen vanwege hun kwetsbare schoonheid, maar ook door hun ontroerende integriteit en hoge aaibaarheidsfactor. De tekeningen zijn in enkele gevallen voorstudies voor het keramiek, maar er zijn ook op zichzelf staande kunstwerken bij. Ze was nog geen twee jaar bezig met keramiek toen Hélene Min, de oprichtster van De Kapberg, haar voor een tentoonstelling uitnodigde. Haar eerste tentoonstelling was dus in De Kapberg. Ze experimenteert met glazuren waarbij de seizoenen en het licht aan de kust belangrijke inspiratiebronnen zijn. Behalve de vorm van de beelden is ook de kleur erg belangrijk.

Peter Bes is actief in verschillende takken van de kunst. Hij volgde in de jaren zestig een opleiding aan de toenmalige Rijksnormaalschool en later aan de Rijksacademie te Amsterdam. Peter heeft veel ervaring met prentmethodes en heeft hiermee door de jaren heen veel geëxperimenteerd. Daarnaast maakt hij ook objecten, schilderijen, tekeningen en foto's. Zijn werken laten een geabstraheerde werkelijkheid zien, met grote egale kleurvlakken en een filmische uitstraling door het contrast tussen licht en donker. Hij maakt vaak portretten en stadgezichten met mensen op reis, wachtend of in beweging. Hij exposeerde met regelmaat in zowel binnen- als buitenland, en nam deel aan grafiekbiënnales en -triënnales in Zwitserland, Polen, Bulgarije, Duitsland en de Verenigde Staten. Hij won in 2012 de A. Roland Holstprijs, toegekend door de gemeente Bergen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl