Persbericht

Expositie: 21 augustus t/m 27 september 2020


Klik op de foto's voor een groter beeld

Joke Konijn
schilderijen, beelden
Regula Maria Müller
objecten
Linda Meulenhoff
aquarel, wandobject

De natuur centraal bij Galerie De Kapberg

Drie kunstenaars hebben ieder op hun eigen wijze de natuur afgebeeld. Dat is het aandachtspunt bij de tentoonstelling die nu geopend is bij galerie De Kapberg.

Linda Meulenhoff snijdt de beelden uit wit papier: de lijn in haar werk. De bron van haar werk is buiten, in de natuur. Daar waar twee 'werelden' elkaar ontmoeten, ontstaan haar beelden. Zonder dat het werk gaat over 'één specifieke plek is haar fysieke contact en ervaring met de natuur erg belangrijk voor het ontstaan. Het zijn vooral lijnen die ze zoekt en die ze ook verwerkt. Lijnen zijn voor haar de 'leesrichting' van een plek. Kwetsbaarheid, naast een stoer gebaar, fijn naast grof, gelaagdheid en transparantie zijn terugkerende elementen in haar werk. De papierbanen zijn soms heel groot.

Ook in het werk van Joke Konijn is de natuur altijd te vinden. Van haar zien we schilderijen van planten, en een paar portretten in klei gebakken. De natuur in het waterrijke land om haar heen ervaart zij als een spiegel van haar emoties. Haar werk ondergaat een lang proces welke bestaat uit een langdurig onderzoek met vele zijpaden. Ze bouwt haar olieverfschilderijen op met olieverf in vele lagen. De portretten in klei zijn geïnspireerd op mythische verhalen rond godinnen die over dat ongemak van geluk en vruchtbaarheid en sterfte regeren. Deze komen uit een serie die gezamenlijk een denkbeeldige paradijs - tuin vormen. Joke richt tentoonstellingen in en was gastcurator bij het Zaans museum. Ook geeft ze advies bij het inrichten van ruimtes en maakt werk in opdracht.

Het werk van Regula Maria Müller is poëtisch en vaak kwetsbaar, maar gaat tegelijkertijd over verlangens, vergankelijkheid en geweld. Ze wil door haar werk meer 'verstilling' geven, als een vraag om aandacht voor het kleine, breekbare in het leven. Haar werk is heel arbeidsintensief. Het groeit langzaam onder haar handen, duizend kralen worden tot objecten gehaakt. De sculpturen en foto's bestaan uit meerdere lagen. Elke laag wordt bewerkt. In de fotowerken werden er duizend gaatjes geprikt. Er worden nieuwe ruimtes geopend waardoorheen een andere foto zichtbaar wordt. Het is driedimensionaal, want er zijn ook zaden en deeltjes van de bloem op de foto te zien. Soms past ze ook fototechnieken toe die niet meer worden gebruikt. De voorstellingen op de foto's lijken zo tastbaar, maar blijven desondanks ongrijpbaar. Ze laat ons ook voorwerpen zien die met kralen zijn gemaakt.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl

.