Persbericht

Expositie: dagelijks tot 7 februari 2021.

Vanwege de Corona-crisis is de laatste geplande expositie van 2020 helaas afgelast.

Maar:

We hebben iets bedacht om u te troosten.
Tot 7 februari kan men door de ramen naar binnen kijken. Daar is werk te zien van
Ria van Krieken met objecten van Nepalees papier,
pasteltekeningen van Susana Mulas Lastra en
tekeningen van Neline Willems.
Een bescheiden selectie die te koop is en mooi belicht tot 23.00 uur.
Niet alleen in het weekend, maar elke dag!


Klik op de foto's voor een groter beeld

Neline Willems
schilderijen
Ria van Krieken
objecten
Susana Mulas Lastra
tekeningen

Galerie De Kapberg verrast weer, wat is lokta?

In galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef is veel moois te zien. Er zijn schilderijen en tekeningen met een uitbundige kleur in een verschillende stijl en vazen en schalen die met Nepalees papier zijn gemaakt.

Potten, vazen en schalen zijn te zien van Ria van Krieken. Sinds 1974 is ze werkzaam als beeldend kunstenaar. Na dertig jaar in Amsterdam werkt ze nu (vanaf 2002) in Finsterwolde in het Groningse land. De objecten van Ria hebben vaak Lokta als basis, een Nepalees papier, met de hand vervaardigd. De schaalvormen zijn zeer compact of uiterst transparant, met of zonder geluidsrand. Ze zijn vaak versierd met plantaardig of dierlijk materiaal zoals veren en zaden. Het heeft prachtige kleuren en is zeer sterk, voelt een beetje aan zoals stof. Het papier wordt gemaakt van boomschors van de loktastruik, dat weer aangroeit.

Susana Mulas Lastra is beeldend kunstenaar met een achtergrond als ecoloog. Dat bepaalt nog steeds de specifieke manier waarop ze de natuur waarneemt. De schoonheid van de zeer kleine onzichtbare organismen, de verborgen natuur, vormt de basis van haar werk. Deze schoonheid en daarmee de waarde van dit leven wil ze aan anderen overbrengen. Ze gebruik het papier als een soort microscoop; zo ontstaan gedetailleerde tekeningen, kleurrijke fantasiewerelden van vormen die verbinding zoeken met elkaar en met hun omgeving.

Van Neline Willems zien we tekeningen en collages, maar ze is ook beeldhouwer en Simeon ten Holt kijkt met ons naar haar werk. Ze woont in Bergen. In dit dorp werkte ze in een historisch atelier. De kunstenaars die daar hebben gewerkt waren onder anderen: Gestel, Kouwenaar, Constant, Weyand en Sax. Neline werkt nu aan de Voert. Doordat ze zich niet steeds verbindt aan een vast thema of een bepaalde kleurstelling ervaart ze in haar werk een optimale vrijheid en uitdaging. Kunst die uitsluitend lijkt te zijn gemaakt voor esthetisch plezier is in geen enkel opzicht het uitgangspunt van haar werk. Omdat ze zich realiseert dat de werkelijkheid niet bestaat uit wat voor je staat, uit wat zich meteen aan je opdringt of uit wat je aan kunt raken. Haar opvatting van de werkelijkheid neemt dan de vorm aan van een lange zoektocht naar wat zich binnen en buiten haar afspeelt.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl