Persbericht

Expositie: 1 oktober t/m 7 november 2021


Klik op de foto's voor een groter beeld

Lies Verdenius
grafiek
Gerrit de Weerd
schilderijen, grafiek
Marjan Jaspers
mixed media
Talitha Schiffer
beelden

De herfst in de galerie

Het werk van vier kunstenaars is nu te zien in Galerie De Kapberg. De natuur is prachtig afgebeeld in de litho's van Lies Verdenius, wie van etsen houdt krijgt met het werk van Gerrit de Weerd kijkplezier, er zijn spannende kleine voorwerpen van Marjan Jaspers met kleine aquarellen en de ruimte wordt gevuld door grote bouwsels van Talitha Schiffer, van hout en spannend gietwerk.

Lies Verdenius laat ons litho's zien en ze maakt kunstenaarsboeken. De natuur is altijd het uitgangspunt van haar werk en ze tekent de vormen meestal nauwkeurig na op lithosteen. Lithograferen is een grafische techniek en de voorloper van offset drukken. Het is vlakdruk en de afbeelding wordt op een kalksteen getekend. Schelpen inspireren en intrigeren haar al lang, net zoals stenen. Voor haar zijn ze een metafoor voor de gelaagdheid van de tijd - aardlagen - groeilijnen - historische tijdperken. Misschien dat ze hierdoor ook zo'n sterke band heeft met de techniek van de lithografie: de stenen, waarop ze tekent en waarvan ze drukt, zijn afkomstig uit miljoenen jaren oude steenlagen (N.B. sedimenten van schelpen) en het heeft iets aards om daarop te werken. Haar laatste werken zijn zgn. rubbings of afwrijvingen van bomen: zowel de dwarsdoorsnede, waar de jaarringen te zien zijn, Deze afwrijvingen zijn gemaakt met krijt en inkt.

Het platte vlak is voor Marjan Jaspers een imaginaire wereld: we zien hier dingen in de ruimte. Die zijn gemaakt van verschillende materialen zoals o.a. klei, purschuim en toevallig beschikbare materialen. Daarmee correspondeert ze met de wereld om haar heen. Eindeloos zijn de mogelijkheden om aan fantasie, humor, fascinatie, verwondering, verontwaardiging, en mededogen vorm te geven. Tegenwoordig levert dit vaak absurdistische beelden op. Marjan heeft ook mooie kleine aquarellen voor ons.

In de werkwijze van schilder Gerrit de Weerd (1949) is de werkelijkheid altijd een belangrijk uitgangspunt. Dit 'lenen van de natuur' activeert op onnavolgbare wijze de zintuigen en zet een proces van beeldend ordenen op gang. Een proces, dat ook voor de schilder steeds weer een avontuur is. Op deze tentoonstelling zijn olieverfschilderijen en werk op papier in diverse technieken te zien. Veelal terugkerende motieven in het werk van de Weerd zijn landschappen, huizen, dorpen of mensen in hun omgeving. Deze in werkelijkheid argeloos tot stand gekomen samenstellingen van vormen en betekenissen nodigen hem steeds weer uit tot picturale reflectie. Hij laat ons in De Kapberg grafiek, aquarellen, tekeningen en werken in olieverf zien. Gerrit volgde de opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Hij geeft les aan de Gooise Academie.

Talitha Schiffer noemt zichzelf artitect en artivist. Dat vertelt wel iets over wie ze is. Ze heeft een bouwkundige opleiding gedaan en is een inspirerende docent bij Artiance in Alkmaar. Startend in de realiteit van de architectuur, besefte Schiffer dat de beeldende kunst meer ruimte zou bieden om haar ideeën te realiseren. Het architectonische gietwerk, waarvoor ze een eigenzinnig en uniek procedé ontwikkelde, toont de realisatie en geschiedenis van positieve naar negatieve vorm en ruimte. Tegenstellingen stapelen zich op, vloeien samen en bestrijden elkaar in de chaotische structuren. Vanuit de wens de pracht van het creatieve proces te delen, ontstond een nieuw concept 'Parts' genaamd. Het uitgangspunt hier is een massief blok hout dat in verschillende delen gezaagd is. Elk deel staat fraai op zichzelf en zal samen met de andere delen steeds nieuwe composities vormen. Parts is de uitnodiging tot creatieve beweging, spel en verbeeldingskracht.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl