Persbericht

Expositie: 1 april t/m 8 mei 2022


Klik op de foto's voor een groter beeld

Marjoke Staal
aquarellen
André Vranken
beelden
Marga de Graaf
schilderijen

Een verrassende expositie bij Galerie De Kapberg

Galerie De Kapberg laat vanaf 1 april weer mooi werk zien. En Egmond aan den Hoef is in de lente ook zeker een bezoek waard. De kunst in de galerie is afwisselend.

Marjoke Staal (1953) volgde van 1970 - 1981 de opleidingen Nd, MO B tekenen en de Rijksacademie afd. Monumentaal te Amsterdam. Veel van haar werk wordt bepaald door het gebruik van het materiaal, de motieven zijn daar aan verbonden en kunnen figuratief zijn of abstractere vormen aannemen. De werking van licht speelt altijd een grote rol. De laatste tijd ontstaan er éénduidige monumentale vormen naar aanleiding van gevonden wier op het strand van Wijk aan Zee waar ze vijf jaar geleden is gaan wonen en werken. Het zijn silhouetten, schaduwbeelden, die door het drogen van de aquarelverf soms zeer naturalistisch aandoen. "Het is niet mijn bedoeling botanisch correct te werken, het gaat mij om de vorm, de compositie en de verf. Ik werk graag met textiel als drager en vind het spannend om te zien wat dat doet in combinatie met verf."

Vanaf het begin van haar kunstenaarschap is Marga de Graaf altijd op zoek naar de mogelijkheden die de verf of ander materiaal haar biedt om toe te werken naar een abstracte compositie waarin de verdieping van kleur en vormentaal een grote rol spelen. Zo kunnen spontane invallen haar op een spoor brengen van nieuwe perspectieven. Tijdens het schilderen kan een ongestructureerde chaos ontstaan die zij niet schuwt maar die haar juist tot nieuwe tweedimensionale ruimten leiden. De schilderijen zijn abstract en gelaagd opgebouwd, zo kan de verfhuid schraal of juist vol zijn. Onderliggende lagen kunnen zichtbaar blijven of juist niet. De zoektocht in de tonaliteit van de kleuren leveren soms een serie werken op zoals haar meest recente werk waar meer grafische elementen zichtbaar zijn. Een vaste stijl hanteert ze nauwelijks omdat het haar belemmert open en vrij te zijn voor het scheppende moment.

André Vranken is beeldhouwer en werkt in De Woude. Hij startte zijn carrière als schilder en studeerde in 1985 af aan de Stadsacademie in Maastricht, waar hij zich specialiseerde op het gebied van monumentale vormgeving en schilderen. De daaropvolgende jaren werkte hij in een bronsgieterij waar hij vaak in aanraking kwam met het werk van beeldhouwers als David Vandekop en Henk Visch. In het creatieve proces experimenteert Vranken graag met vorm, maar hij beperkt zich bij het maken van beelden in het gebruik van expressieve effecten. Hij weet namelijk door middel van deformaties en weloverwogen verdraaiingen, inkepingen en splijtingen universele begrippen zoals kracht en gratie te onthullen in het beeld. Vranken heeft een voorliefde voor verticale, sierlijke figuren.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl