Persbericht

Expositie: 19 augustus t/m 25 september 2022


Klik op de foto's voor een groter beeld

Hans Landsaat
schilderijen
Henk Wolvers
keramiek
Reinder Homan
etsen

De natuur dichtbij

Er is weer een mooie expositie bij Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef. Grafiek van Reinder Homan en schilderijen van Hans Landsaat met herkenbare motieven. We genieten van de knappe keramiek van Henk Wolvers.

Keramist Henk Wolvers werkt uitsluitend met het bijzondere materiaal porselein. Deze van oudsher uit China afkomstige klei vereist het nodige vakmanschap om er mee te kunnen werken. Na veel experimenteren kon hij de weerbarstigheid van de materie overwinnen en ontstonden soepele vormen met subtiele kleurencombinaties. Door zijn vele reizen en werkperiodes in Japan en China, en in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) heeft hij veel nieuwe ontdekkingen gedaan. Hij is een internationaal bekend keramist die ook workshops geeft. Zijn werk is te zien in diverse musea in binnen- en buitenland.

Reinder Homan kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen en de Jan van Eyckacademie te Maastricht. In 1990 won hij de Nederlandse grafiekprijs. Uit zijn verfijnde sfeervolle landschappen en natuurstudies blijkt de enorme beheersing van de etstechniek. Homan weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. In een vaak zeer doorwerkt patroon van fijne lijntjes, soms ondersteund door zachtgrijze aquatintpartijen, zo kenmerkend voor zijn manier van werken, weet hij het wezen van één bepaalde boom of plant in zijn ets te vangen. De onderwerpen zijn meestal ontleend aan de natuur van het gebied dat hem het naast aan het hart ligt: Noord-Nederland.

Hans Landsaat is geïnspireerd door het werk van de Duitse schrijver W.G. Sebald (1944-2001). In de galerie hangen zijn olieverfschilderijen, wisselend van grootte, van 50x50 cm tot een werk van bijna 200x50 cm. Verder zijn er aquarellen en inkttekeningen. Op zaterdag 10 september is er een presentatie van zijn boek over Sebald door essayist en Sebald-kenner Ton Naaykens en Hans wil dan voor een schilderij een gedicht van Sebald voordragen. Hans schildert. De penseelstreek werd zichtbaar en vrijer, kleuren gingen grenzen overschrijden, de acrylverf werd geleidelijk weer ingeruild voor olieverf. Maar, als steeds, het landschap bleef zijn punt van uitgang. Het blijft de voornaamste spiegel voor denken en werken.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl

.