Persbericht

Expositie: 30 september t/m 6 november 2022


Klik op de foto's voor een groter beeld

Gertie Jaquet
keramiek, stempels
Daphne Louter
illustraties
Maartje Jaquet
tekeningen, collages
Nel Punt
houten objecten

Galerie De Kapberg toont komende tijd fraaie illustraties, tekeningen, keramiek, stempels en houtdraaiwerk.

Nel Punt is 14 jaar geleden naast haar carrière als grafisch ontwerper begonnen met houtdraaien. De precisie en aandacht voor ontwerpen en typografie handhaaft ze nu ook in het werken met hout. Ze maakt uiteenlopende objecten, zoals grote elegante schalen, fraaie dekseldozen en sierlijke doosjes. Het zijn kleinodiën die in een hand passen en met hun zacht oppervlak een hoge aaibaarheidsfactor hebben. Speciaal voor deze expositie maakte zij een collectie 'komtollen' van verschillende houtsoorten en in verschillende maten.

Daphne Louter maakt mooie boekillustraties van het boek 'De Geheime Tuin' van Frances Hodgson Burnett. Het verhaal verscheen al in 1911 als feuilleton in de Verenigde Staten en werd later een beroemd kinderverhaal in een boek. De Nederlandse uitgever Lemniscaat geeft het nu uit met de mooie illustraties van Daphne. Ze werd opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag voor druktechnieken en verhuisde naar Edinburgh voor de opleiding illustratie waar ze ook les gaf aan de kunstacademie. Nu woont ze weer in Nederland. Ook haar boek 'kijk konijnen' is bijzonder.

Gertie Jaquet is met keramiek en stempels in de galerie aanwezig. Ze snijdt haar stempels meestal uit een simpel gummetje en dat zien we hier in de vitrine. In juni 2017 verscheen haar boek Stempelen! waarin ze stap voor stap uitlegt hoe je zelf je eigen stempels kunt maken en wat je er allemaal mee kunt doen. Dit boek is te koop tijdens de tentoonstelling. De keramiek van Gertie bestaat uit potten en vazen, borden en hangers, maar bovenal is haar 'family of man' te bewonderen, ruim 50 kleine bustes van verschillende mensen in een vitrine. Verder zijn er van haar ook nog posters en risoprints te zien. Gertie geeft tijdens Kinderboekenweek 2022 (5-16 oktober) een workshop op Kindcentrum De KIEM (basisschool) in Egmond aan den Hoef.

Maartje Jaquet exposeert met tekeningen en collages. Tekeningen en portretten van allerlei mensen in onder andere Amsterdam, New York, Suriname en Japan, gemaakt met pen en aquarel. Voor haar collages combineert ze met schaar, lijm en plakband afbeeldingen uit oude boeken tot nieuwe, surrealistische beelden. Ze ging in 2019 op uitnodiging van de Surinaamse kunstenaar Rinaldo Klas een maand als Artist in Residence werken in Paramaribo en omgeving en vond dat ze die gelegenheid moest aangrijpen om mensen eerst aan te spreken en toestemming te vragen of ze hen mocht tekenen. Dat werd een serie portretten, 'Mensen aan de Waterkant'. In Galerie De Kapberg ziet u qua tekenwerk: portretten uit Suriname, tekeningen van muzikanten en art prints van haar Dagboek Japan, dat ook ingezien kan worden.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl