Persbericht

Expositie: 11 november t/m 11 december 2022


Klik op de foto's voor een groter beeld

Kees Oosterbaan
schilderijen
Gerben Hermanus
illustraties
Mirjam Oosterbaan
keramiek

Expositie in Galerie de Kapberg

Galerie de Kapberg biedt, in de laatste periode van het 50 jarig jubileum, ruimte aan drie kunstenaars uit Alkmaar. Mirjam Oosterbaan, Gerben Hermanus en Kees Oosterbaan tonen keramiek, tekeningen en werken op paneel.

Een blikvanger in de expositie is de keramische helm van Mirjam Oosterbaan. Het is een motorhelm op ware grootte, gedecoreerd met een opzichtig ruitjespatroon en met een stevige pijp tussen de kaken geklemd. Hoe zou het zijn als motorrijders er mee rondrijden om het straatbeeld op te vrolijken? Ook zijn er ruim honderd kleine keramiek 'koppen' te bewonderen. Gezichten met veel expressie door buitenissige afmetingen van oog en oor. Zo bij elkaar geplaatst vormen ze een commune met een eigen cultuur, waarin kleur een belangrijke rol speelt.

Er hangen grote tekeningen met inkt, pen en penseel van Gerben Hermanus. Mens, natuur en cultuur ontmoeten elkaar. Een bioloog zal zich hier niet snel vervelen. Wortels die uitgroeien in vele vertakkingen met uitstulpingen, waaruit onbekende wezens met de nodige humor getekend zijn.

Kees Oosterbaan tekent er al jaren op los met potlood, pen en stift op A4 papier. De dag begint voor Kees altijd met een tekening of meer, zonder erbij na te denken. Dit levert onverwachte en spontane resultaten op. Correcties zijn overbodig. Elke lijn, hoe uitzonderlijk ook getrokken, heeft een functie bij het tot stand komen van voorstellingen in cartoonachtige stijl. In één van de expositieruimtes is de vloer bedekt met vijftig beschilderde paneeltjes in expressieve kleuren.
Op zondagmiddagen vervult Kees Oosterbaan (zo nu en dan) wensen van bezoekers met een tekening.

Mirjam Oosterbaan genoot haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming, de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Gerben Hermanus volgende zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming, en deed een Master autonome kunst aan het Sandberg Instituut. Kees Oosterbaan is autodidact.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl