Persbericht

Expositie: 6 oktober t/m 12 november 2023


Klik op de foto's voor een groter beeld

Carien Vugts
tekeningen-assemblages
Cisca Poldervaart
grafiek
Anita Mandemaker
houten objecten

A material girl in Galerie de Kapberg

Poëzie, verhalen en humor vloeien in deze tentoonstelling op een natuurlijke wijze samen. Drie kunstenaars, Carien Vugts, Cisca Poldervaart en Anita Mandemaker raken geïnspireerd door elkaars werk en dagen elkaar uit. Wat de één in een ander bewondert wordt een opdracht. Obstakels voor de één veranderen in uitdagingen voor de ander. Geen van allen schromen om tijdens hun werk schaar, guts en zaag te hanteren om zo tot de juiste vorm te komen. Abstractie en figuratie vinden hun contouren in hout, papier en kunststof. Dit maakt de tentoonstelling tot een avontuurlijke ontmoeting van drie material girls.

Lopend door de zalen, ontvouwt zich voor de bezoeker een beeld van hoe deze drie kunstenaars en hun werk samenkomen. In de Voorkamer is Cariens monumentale tekeningassemblage aanwezig. Zij kreeg de vraag om de aanwezige lambrisering te integreren en de ruimte tot haar kunstwerk te maken. In de Trapzaal word je meegenomen naar de verstilde wereld van Cisca, doordrongen van het subtiele 'licht van de schaduw'. Haar uitdaging was om uit het 'hoekige kader' te stappen. In de Kapzaal onthult het domein van Anita zich, waar ze haar intieme werk herschikt om zich met deze ruimte te kunnen verhouden. Haar opdracht was om monumentaal te denken.

Helemaal aan het eind is de Grafiekzolder ingericht als gezamenlijk atelier en krijg je een idee van ieders werkwijze en hoe ieder haar inspiratie verzamelt. En (zoals) in elk atelier zegt de inrichting veel over de wijze van werken en hoe een kunstwerk tot stand komt. Carien begint met kleine fragmenten die op haar muur tot monumentale proporties uitgroeien, Cisca heeft een horizontale werkplaats met de drukpers als middelpunt en Anita zaagt en schildert vormen die wachten op muur en vloer om tot één geheel te komen. Hier wordt duidelijk waarom deze drie kunstenaars voor elkaar hebben gekozen. Zij vertellen ieder hun eigen verhaal en hun gezamenlijke liefde voor materiaal, vorm en persoonlijke expressie wordt zichtbaar in het werk.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl