Persbericht

Expositie: 5 april t/m 12 mei 2024


Klik op de foto's voor een groter beeld

Marloes Schipper
tekeningen/schilderijen
Ursula Metzler
tekeningen
Bram Faber
schilderijen
Femke van Heerikhuizen
objecten/assemblages

Samengesteld

Galerie De Kapberg toont werk van vier kunstenaars die gebruik maken van het principe van collages. Alle vier betoveren het alledaagse in hun werk: door kleur, zwarte lijn op papier, assemblages en mystieke tekeningen.

Marloes Schipper is beeldend kunstenaar gespecialiseerd in portretten en illustraties op groot formaat papier. Zij tekent, schildert en maakt collages. Haar werk laat zich niet in een hokje plaatsen. Mensen, persoonlijkheden en identiteiten doordringen al haar creaties. Haar werken stralen een dromerige, mysterieuze en melancholische sfeer uit. De tekeningen vertellen hun eigen verhaal over een leven buiten de realiteit.

Ursula Metzler houdt van de eenvoud van een zwarte lijn op een wit vlak. Een zwarte lijn op een wit vlak geeft veel ruimte en schept mogelijkheden om te experimenteren. De omzetting van een ruimtelijk gegeven naar het vlak is daarbij een bron van inspiratie, omdat daarbij allerlei vertekeningen en ruimtelijke ambivalenties kunnen ontstaan. Zij zoekt naar motieven die onverwachte overeenkomsten met heel andere, tegenovergestelde zaken vertonen en die de waarneming ter discussie kunnen stellen. Een kleine verandering of verschuiving levert een totaal ander beeld op, of kan het een andere betekenis geven. Zij wil de verwondering daarover voelbaar maken en laten zien hoe de vertrouwde dagelijkse orde ter discussie gesteld kan worden.

De werken van schilder Bram Faber hebben een heldere en eenvoudige beeldtaal die raakvlakken laat zien met de concrete kunst en het minimalisme. Hij vindt het belangrijk dat conceptie en uitvoering verregaand geïntegreerd worden en ontwikkelde een programma dat daarin voorziet. In zijn werk combineert hij seriële ordeningsprincipes met een vereenvoudigde vormentaal en een handschriftelijke schilderwijze. Op de tentoonstelling laat hij werk zien dat gebaseerd is op deze en andere bevindingen. Daarnaast zal nieuw werk te zien zijn, waarbij de zelfopgelegde beperkingen geherinterpreteerd of verlaten worden.

Femke van Heerikhuizen tekent, schrijft en maakt 3d-werk. Haar werk is helder en humoristisch. Zij is vaste illustrator van de Groene Amsterdammer. Jeroen Busscher schreef het volgende stukje over haar:
"Femke loopt elke dag naar de bakker en elke keer is de weg er naartoe weer volkomen anders. Bij haar liggen er geen plankjes, kurken of touwtjes op de grond. De ene dag liggen er darmen, de volgende dag een ratelslang. Wat zij doet, kunt u ook. Maar u ziet het niet. Wij denken dat we ons best moeten doen en dat maakt ons blind. Femke loopt alleen maar de kantjes er vanaf. Femke leert ons gek zijn. Zo wordt een pen een olieschuit, een washandje een olifant, een tafelkleed een landschap."

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl