Persbericht

Expositie: 28 juni t/m 18 augustus 2024


Klik op de foto's voor een groter beeld

Emo Verkerk
schilderijen
Moritz Ebinger
tekeningen/beelden
Marit Dik
schilderijen/houtsneden
Maurice van Tellingen
objecten
Regula Maria Müller
beelden/foto's

Het zand nog in de schoenen

Galerie De Kapberg toont werk van 5 kunstenaars die het gevoel kennen van het zand nog in de schoenen te hebben. Elk van hen woont of heeft gewoond bij het duingebied. Zij kennen de tocht naar en terug van het strand. Daarom is De Kapberg de perfecte locatie om hun werk te tonen.

Emo Verkerk is bekend door zijn portretten van historisch figuren, veelal schrijvers. Het zijn vaak mannen die naast bewondering ook mededogen opwekken door hun persoonlijkheid of zwakheden. Verkerk ziet deze personen meer als helden dan als underdogs, voor hem zijn het de 'helden van de wanhoop'. Zijn portretten kunnen tekeningen of schilderijen zijn. Soms stelt hij de portretten samen uit driedimensionale voorwerpen zoals spijkers, hout en stukjes metaal. Over het algemeen gaat het om schilderijen op allerlei ondergronden, variërend van marmer, triplex, een emmer, een stuk gaas, blik of karton tot schilderslinnen. Verkerk woont en werkt al decennialang in Den Helder.

Marit Dik woonde lange tijd in Alkmaar. Haar kinderen groeiden er op. Het gevoel van zand in de schoenen kan zij zo oproepen. Vrouwen spelen in haar werk altijd de hoofdrol, zij wil hun gevoelens proberen te vangen. Hoe zij zich verhouden tot de natuur, maar ook tot het leven als jongvolwassene, als moeder, of anderszins. Haar houtsneden zijn recent ontstaan. Stel je moet uitwijken naar een ander land, hoe red je je dan? Dat zijn vragen die zij zich stelt. In de expositie zijn van haar grote houtsneden, waarvan één met de titel zand in de schoenen, en schilderijen te zien.

Moritz Ebinger woont en werkt ruim 15 jaar in Egmond. Hij is een creatieve duizendpoot. Behalve tekeningen en schilderijen, maakt hij objecten, installaties, radioprogramma's en films. Met zekere hand zet hij de lijnen op papier. Zonder eerst te schetsen ontstaan de tekeningen. Midden in de chaos van zijn atelier werkt hij in diepe concentratie. De tekeningen en schilderijen op deze expositie zijn gemaakt als welkom voor de geboorte van zijn eerste kleinzoon.

Maurice van Tellingen is beeldend kunstenaar wiens werk balanceert tussen schilderkunst en sculpturaal werk. Zijn ruimtelijke werken lijken beelden van een herinnering of sfeer die herkenbaar is, maar die de kijker niet direct kan plaatsen. Het zijn modellen van de werkelijkheid. Van Tellingen speelt met het perspectief en tovert de ruimtes groter dan ze zijn. Gang, trappenhuis, woonkamers etc. hij kiest voor alledaagse plekken. Van Tellingen zegt over zijn werk: ”De focus van mijn werk ligt op de tussenruimte, de lege ruimte die het menselijk drama omgeeft, een ruimte voor reflectie.”

Het werk van Regula Maria Muller toont liefde voor de natuur. De natuur, die met haar overmacht de grenzen van ons bestaan bepaalt, de schoonheid van het vergankelijke, waarin ook een bizarre, wrede kant schuilt, dat is haar inspiratie. Het werk is organisch en fragiel en laat een fijnzinnigheid zien in de omgang met materiaal en het werken met ambachtelijke technieken. Vanuit haar atelier kan zij de tulpenvelden zien, dat inspireerde haar om werken over de tulp te maken. Zij verdiepte zich in de geschiedenis van de tulp. In de expositie laat ze bewerkte foto's en kralenobjecten uit de Tulpmania-serie zien.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl