Persbericht

Expositie: 23 augustus t/m 29 september 2024


Klik op de foto's voor een groter beeld

Harm Noordhoorn
grafiek
Frans Lieshout
grafiek
Dick Berendes
grafiek
Marieke de Vree
tassen

'Typografiek' en bijzondere tassen in Galerie de Kapberg

Een drietal grafici maakt gebruik van de oudste en de nieuwste technieken. Zij noemen hun werk 'typografiek', een combinatie van lettervormgeving en kunst op basis van druk- en digitale technieken. Galerie de Kapberg toont het allemaal. En er zijn bijzondere cartooneske tassen te bewonderen.

Harm Noordhorn vervaardigt zijn typografiek op ambachtelijke wijze met antieke drukpersen, houten biljetletters, ornamenten, sjablonen en letterkasten met loden letters. In zijn werk hanteert hij vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde. In zijn 'druksels' zit regelmatig een knipoog. Die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk. De serie 'Stoeipoes & andere karakters' in samenwerking met dichter Arthur Lava is daar o.a. het bewijs van. Zijn kunstwerken worden altijd in een zeer kleine oplage gedrukt.

Frans Lieshout heeft een imposante carrière als graficus. Hij was docent aan een aantal Kunstacademies, gaf workshops en was jurylid. Exposeerde o.a. bij 'Holland in Vorm' in het Stedelijk Museum in Amsterdam en zijn werk werd gepubliceerd in verschillende internationale boeken en tijdschriften. Voor hem vormen letters niet alleen woorden maar hebben ze op zichzelf ook een betekenis. En woorden zijn niet alleen om te lezen, maar ook om naar te kijken, om te beleven.

Dick Berendes zegt over zijn werk: "De letters vormen de belangrijkste bouwstenen voor mijn typografiek. Ze vormen geen woorden, maar zwieren en buitelen als sierlijke balletdansers over het platte vlak. Daarbij zijn landschappen en vormen uit de natuur dankbare inspiratiebronnen. Schoonheid zit volgens mij in het heel precies weergeven van de onvolmaaktheid en dat vereist inzicht en beheersing van het grafisch metier."

Marieke de Vree verzamelt vintage leer en dierenhuiden, haar atelier herbergt een bonte collectie vondsten die zij opduikelt tijdens het schatzoeken in kringloopwinkels en op brocantes. Het materiaal inspireert haar tot het maken van sculpturale, vaak cartooneske handtassen. De tas als gebruiksvoorwerp of accessoire heeft niet zozeer haar interesse, het verbeelden van een fabel met humor in draagbare vorm des te meer. Iconen uit de (teken)film- en reclamewereld maar ook de materiaalleveranciers, de dieren, spelen vaak de hoofdrol in haar kleurrijke tassen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.

Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl

.