Persbericht

Expositie 21 mei t/m 26 juni 2005

Klik op de foto's voor een groter beeld.

Gerlinde
Habekotté

beelden
Gerda
Förster

gemengde technieken
Manuel
Kurpershoek

tekeningen

Expositie Galerie De Kapberg: De expressieve lijn

Galerie De Kapberg exposeert van 21mei tot en met 26 juni 2005: Gerda Förster met werken in gemengde technieken, Gerlinde Habekotté met beelden in staal en smeedbrons en Manuel Kurpershoek met tekeningen en hoogdrukgrafiek.

Het introverte werk van Gerda Förster, uit bijvoorbeeld de serie "Und träfen uns in die Gärten", ziet er soms uit als kleine zeefdrukken, dan weer meer als tekeningen of ook schilderijtjes: minimalistische collages over een ondergrond van pigmentvlakken. Altijd herken je in een oogopslag het streven, om met een minimum aan middelen, een intense beeldende associatie op te roepen met een soms ook in de titel aangegeven poëtisch thema.

De twee grote en twaalf kleine beelden van Gerlinde Habekotté lijken bij eerste beschouwing vooral abstracte composities van expressief geladen lijnen en daartussen ritmisch geplaatste vlakken en volumes. En op die manier valt er al veel te genieten. Het wordt alleen maar nog spannender als je tegelijkertijd beseft dat de plastieken bovendien verwijzen naar meer literaire inhouden. Zie bijvoorbeeld het "Wachtwoordkastje" of het "Tuinbalcon".

Het werk van Manuel Kurpershoek sluit hier prachtig bij aan: Hetzelfde grote gevoel voor ruimte en ritme, bereikt door een virtuoze beweeglijke lijnvoering. Ook in zijn tekeningen in gemengde techniek valt een rijk scala aan materiaalgebruik te genieten. Zijn grote afdrukken van in m.d.f. gesneden grafiek (te vergelijken met houtsnede) is zeer de moeite van het noemen en komen bekijken waard. [DJG]