Persbericht

Expositie 28 augustus t/m 3 oktober 2010


Klik op de foto's voor een groter beeld

Peter van Hugten
tekeningen, grafiek
Annette Koek
beelden
Stella Burggraaf
schilderijen

Galerie De Kapberg: het landschap en de mens

Vanaf 28 augustus biedt galerie De Kapberg een mooie mix van landschappelijke schilderijen, spannend herkenbaar beeldhouwwerk, ge´llustreerde boeken en afbeeldingen van vrouwen met een licht erotische uitstraling. De drie kunstenaars volgen ieder hun eigen weg en toch zijn er overeenkomsten: ze kijken goed naar de werkelijkheid om hen heen.

Stella Burggraaf (1967) maakt grote schilderijen van typisch Noord-Hollandse landschappen, op zoek naar de sfeer van de polder in het platte vlak. Ze studeerde in 2003 af aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam, richting tekenen en schilderen. Sindsdien werkt ze vanuit haar atelier in Westknollendam. Aanvankelijk werkte ze veel op locatie maar ze maakt nu de landschappen uit haar herinnering. De schilderijen die ze maakt zijn dus geen registratie van de werkelijkheid, maar geven een impressie. Niet-bestaande polderlandschappen, die je in Noord-Holland overal zou kunnen tegenkomen. Zoekend naar de sfeer van drassige landjes, spiegelend water en Hollandse luchten maakte Stella voor ons grote afbeeldingen.

Annette Koek (1954) laat in De Kapberg haar beelden zien. In haar werk gaan traditie en experiment gelijk op. Er zijn de bijna klassieke beelden van paarden en dansers, geheel binnen de traditie van de Europese beeldhouwkunst, maar tegelijker tijd zoekt zij naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden. In het recente werk zoekt de kunstenaar juist het experiment en creëert zij paradijselijke sferen waarin de naakte mens figureert. De wijze waarop de ideeën zijn uitgevoerd getuigt van grote technische vaardigheid en vakmanschap. De grenzen van wat mogelijk is om in brons te gieten worden door haar werk verlegd. We zien dynamiek en vitaliteit in haar sculpturen. Door kracht en tegelijkertijd ook kwetsbaarheid, een tegenstelling, ontstaat er in haar werk een bijzonder spanningsveld. Het meest recente werk laat een verschuiving zien naar meer verstilling. Hierbij neemt de belevingswereld en natuur een belangrijke plaats in.

Peter van Hugten (1949) is aanwezig in de galerie met grote vrouwenportretten in inkt en gouache. Ondeugend en licht erotisch. Wellicht kent u Peter van zijn wekelijkse tekeningen op woensdag in de Volkskrant. Hij maakt die tekeningen nu al bijna dertig jaar voor deze krant. Of kent u de boeken van de NOVIB-serie met een illustratie van hem op de omslag? Hij is immers ook actief als typograaf. In de tentoonstelling zijn in de boekvitrines ook bladzijden te zien van zijn laatste werkstuk: David van Sassoen, een Armeens volksepos, een boek dat in juni is verschenen. Ook Tijl Uilenspiegel illustreerde hij en het verzameld werk van Willem Elsschot. We zien van hem bovendien in De Kapberg 'droge naalden', afdrukken van tekeningen die in metaal zijn gekrast.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl