Persbericht

Expositie: 9 oktober t/m 14 november 2010


Klik op de foto's voor een groter beeld

Bente Hansen
keramiek
Hans Landsaat
schilderijen,
werk op papier
Netty van den Heuvel
keramiek

De Kapberg: door de natuur geïnspireerde kunst

Vanaf 9 oktober zijn weer prachtige kunstwerken te zien in galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef. Bijzondere landschappen van Hans Landsaat, keramische beelden van Netty van den Heuvel en strakke keramiek van de Deense Bente Hansen.
Galerie De Kapberg ligt in een historische omgeving naast de ruïne van het 'Slot op den Hoef'. Het uit de zeventiende eeuw daterende gebouw had oorspronkelijk een agrarische bestemming. De galerie bestaat sinds 1972 en stelt zich ten doel hedendaagse kunst van zowel beginnende als reeds gevestigde kunstenaars te presenteren.

De beelden van Netty van den Heuvel (1956) kunnen opgevat worden als tekeningen in de ruimte. Zij legt de nadruk op het driedimensionale karakter van haar objecten door de opvallende structuur, de ruimtelijke vorm en de licht-schaduwval. De werken hebben ook geen specifieke onder- of bovenkant, maar kunnen op verschillende wijzen worden gepresenteerd. Van den Heuvel bouwt met strengen klei, laag op laag, ijle groeiconstructies, die door het open geweven karakter bijna transparant lijken te zijn. De ongeglazuurde witte porseleinen huid benadrukt de ruimte tussen het lijnenspel en de vormen onderling. Door hun vorm tonen de beelden verwantschap met zowel architectuur als natuur. Van den Heuvel is gefascineerd door de kwetsbare microscopische wereld en de organische constructies van mineralen en koralen. Zij inspireren haar tot een verstilde, hedendaagse versie van de romantische natuurbeleving.

Over zijn eigen werk zegt de Egmonder Hans Landsaat (1935): "Zolang ik teken en schilder is het landschap mijn punt van uitgang. Waarschijnlijk blijft dat zo. Met 'landschap' wordt de omgeving bedoeld. Dat is dan doorgaans een landschap, maar het kan ook een stedelijke omgeving zijn of een herinnerde situatie of nog iets anders, bijvoorbeeld een reis als zodanig. Een letterlijke, directe weergave van wat ik zie of zag ontstaat in mijn werk maar zelden. De omgeving, die ik voor het gemak maar 'landschap' blijf noemen, is een bron voor interpretaties, samenvoegingen en soms een spiegel voor gedachten". De landschapsschilderkunst heeft in Nederland een lange traditie. Die traditie is geen last voor Hans. Hij vindt het heerlijk om af en toe te twijfelen over het beeld en een eigen interpretatie aan ons te presenteren. Dan is ook goed te zien dat hij z'n inspiratie opdoet door te reizen.

De keramiste Bente Hansen woont in Aalsgaarde in Denemarken aan de kust. Dan kijkt ze naar de horizon en haaks daarop de masten van de zeilschepen. De wolken geven haar ideeën voor nieuwe vormen. Dat inspireert haar en ook bijvoorbeeld het stadsplan van Damascus. Ze maakt niet alleen gebruikskeramiek: kommen, potten en vazen, maar ook heel strak gevormde keramiek daardoor geïnspireerd. Rechte en gebogen vlakken, open en gesloten ruimtes, vaak met een zwarte binnenkant. We zien in De Kapberg een aantal van haar werken aan de muur hangen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl