Persbericht

Expositie: 20 november t/m 19 december 2010


Klik op de foto's voor een groter beeld

Saskia van Dijk
textiel,
gemengde techniek
Tilleke Schwarz
textiel
Sylvia Blickman
sieraden, objecten
Ella Koopman
textiel

De Kapberg pakt de draad op

Vanaf 20 november laat Galerie de Kapberg in Egmond aan den Hoef werk zien van Saskia E.M. van Dijk, Tilleke Schwarz, Sylvia Blickman en Ella Koopman. Er zijn weinig schilderijen in de mooie ruimten van de galerie deze keer, maar dat mag geen reden zijn om deze tentoonstelling over te slaan. De aandacht gaat in de komende tijd vooral naar textiel en sieraden. Textiel en draden waar dan soms wel een lijstje omheen zit.

Sieraden zien we van Sylvia Blickman. Ze volgde haar opleiding aanvankelijk in Schoonhoven. Op de Gerrit Rietveldacademie ontdekte ze uiteindelijk haar materiaal, aluminium, dat ze door middel van een elektrolitisch proces anodiseert en kleurt. Daarbij maakt ze gebruik van ambachtelijke technieken, die ze als goudsmid beheerst. Gevonden voorwerpen dienen vaak als uitgangspunt voor een object of sieraad. Schelpen bijvoorbeeld. Haar nieuwste collectie bestaat uit kleine objecten om te dragen, sieraden waarmee je je kunt onderscheiden.

Tilleke Schwarz (1946) is vooral grafisch bezig met draad en textiel. Joodse humor laat ze zien, ge´nspireerd door graffiti en vertellende elementen uit de volkskunst. Het dagelijks leven inspireert haar voor het werk dat wij hier zien: verschillende materialen gebruikt ze, maar het belangrijkste beeldmiddel is de borduursteek op linnen en in tekeningen. Ze leerde dit mooie vak in Enschede en Den Haag. Vanaf 1990 is ze kunstenares, geeft lezingen en workshops, adviseert bij kunstaankopen en schrijft artikelen voor vakbladen over textielkunst. In 1990 werd Tilleke Schwarz onderscheiden met de Europese Prijs voor Modern Borduur Design.

Saskia E.M. van Dijk (1960) maakt etscollages waarin de techniek als onderwerp een grote rol speelt. Haar losse handschrift en de verschillende materialen zorgen er vervolgens voor dat er een doorwerkt en levendig beeld ontstaat. Op een voorjaarsdag liep ze in de duinen en keek geboeid naar een dikke hommel. Hier onstond het idee om insecten min of meer op ware grootte te gaan breien en ze te groeperen in zinken dozen met een glazen bovenvlak. Voor de afwerking van de details maakt ze gebruik van verschillende tere materialen zoals nylondraad, cellofaan, dun ijzerdraad en dun papier.

Ella Koopman (1947) werkte 'vlak', als een schilder, tot ze - midden jaren tachtig - overging op losse, niet opgespannen stukken linnen, die ze al gauw ook nog eens met stiksels structureerde. En ze nam meteen de vrijheid de doeken meerdere bestemmingen te geven: ze konden, in de traditie van de schilderkunst, aan de wand terechtkomen, maar ook hangend of liggend ruimtelijk een plaats krijgen of worden gedragen op het lichaam. De kunstschilder Ella Koopman was textielontwerper geworden. In eigen beheer maakt Ella Koopman sjaals en grotere omslagdoeken en ontwikkelt ze 'textiel-sieraden' als mouwstukken, hoofdtooien, kragen en armbanden.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl