Persbericht

Expositie: 24 mei t/m 30 juni 2013


Klik op de foto's voor een groter beeld

Hans Emmelkamp
schilderijen
Marchien Cordes
objecten, keramiek
Hanneke van der Leeuw
sieraden
Allard Kaai
schilderijen, tekeningen

Tegenstellingen in De Kapberg

We gaan zes weken genieten van een mooie tentoonstelling met het werk van vier kunstenaars. Er zijn tegenstellingen te zien in het werk: abstract en direct naar de natuur, grote ruimtelijke vormen en heel precies gemaakte sieraden.

Met heldere kleuren en stevige vormen zijn de schilderijen van Hans Emmelkamp (1947) meteen aanwezig in de ruimte. Ze zijn poëtisch van karakter. De compositie is evenwichtig. We zien vooral het werk van een kunstenaar, die naar harmonie zoekt. Naar een balans tussen uitbundigheid en ingetogenheid, tussen abstractie en figuratie. Voortdurend wil hij in zijn schilderijen uitersten met elkaar verenigen. Hans is vaak heel grafisch bezig. Dat kunnen we goed zien in de kleinere werken die hij maakt met mastiek. In feite zijn dat tekeningen en collages. Hans was jarenlang leraar tekenen en kunstgeschiedenis en kreeg zijn opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie en Academie Minerva.

Marchien Cordes (1947) leerde in Australie het werken met keramiek en leerde beeldhouwen in Jamaica. We zien van haar beelden van klei en oud ijzer die doen denken aan archeologische vondsten. Haar zeilen, boten en wrakken verwijzen naar een zwervend bestaan. Veel objecten van klei worden in een raku-oven gebakken en in zaagsel gesmoord. De gekozen materialen vormen een goede combinatie om deze fragmenten, herinneringen en impressies van onbekende verten te vertolken tot kleine monumenten om ze zo weer een passende toekomst te geven: return from the mists of time!

Hanneke van der Leeuw (1948) laat haar sieraden zien. Ze volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld academie. Na haar studie was ze enige jaren als ontwerpster werkzaam op een sieraden atelier maar sinds 1974 is ze als zelfstandig kunstenaar bezig met het maken en ontwerpen van voornamelijk sieraden. Bij de sieraden die nu in Egmond getoond worden heeft zij zich vooral laten inspireren door kleur. Ze zijn gemaakt in verschillende technieken en materialen. Edele en onedele metalen worden gebruikt, maar ook kunststoffen en glas. Soms is de achterkant anders van tint zodat de eigenaar kan kiezen welke kleur die dag gedragen wordt. Bij de nieuwste sieraden is gebruik gemaakt van glas. De schitterende kleuren en het transparante van dit materiaal zijn heel inspirerend.

Allard Kaai (1964) schildert heel spontaan. Kleurgebruik en vormentaal zijn direct en zonder omhaal. Toch blijven zijn olieverfdoeken en panelen speels en liefdevol, een omhelzing vol van leven en graagte. Het spel van licht en kleur wordt nooit vertellerig en laat de kijker zijn eigen verhaal vinden. Hoe leg je de wind vast en hoe schilder je broeierig weer? Allard zet zijn ezel graag buiten in het polderlandschap, weer of geen weer. Hij volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. We zien van hem landschaps- en stillevenschilderijen en tekeningen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl