Persbericht

Expositie: 5 juli t/m 18 augustus 2013


Klik op de foto's voor een groter beeld

Andrez
schilderijen

Andrez en Egmond: De Kapberg feliciteert een tachtigjarige schilder

Galerie De Kapberg laat nu zeven weken lang in Egmond aan den Hoef het werk zien van de plaatsgenoot Andrez. Het is een solotentoonstelling en voor Andrez een thuiswedstrijd. Aanleiding is het feit dat hij tachtig jaar is geworden en dat de galerie graag wil laten zien waarom hij hier zo'n gevierde kunstenaar is. Iedereen kent hem in Egmond. Hij is ook op straat actief, want we zagen hem kinderen tekenen tijdens de kunstmarkt en het Hoeverdorpsfeest. Steeds met dat leuke karretje achter de fiets dat hij ook gebruikt als ezel als hij buiten aan het werk is en landschappen schildert.

Hij exposeerde in Amsterdam en Haarlem en in 2000 kon men zijn werk zien in De Kapberg, het gemeentehuis van Egmond en in Hoeve Overslot. Andrez laat werk zien van nu en van eerdere perioden. Het is per slot van rekening een verjaardagscadeau voor hem. Andrez werkt naar de natuur. Dat wil zeggen: we gaan met hem de natuur rond Egmond in en we komen veel mensen tegen. In de trein maakte hij schetsen van reizigers en werkte dat groot in olieverf uit. Portretten maakt hij in opdracht.

Wat de technieken betreft is het werken met olieverf voor hem het belangrijkste, maar we zien ook schetsen met houtskool en potlood en werk uitgevoerd als gouache. Kenmerkend voor het werk van Andrez is de expressionistische stijl die doet denken aan de schilderijen van de Duitse Brücke aan het begin van de twintigste eeuw. Later gaat hij ook wat meer als impressionist te werk. Ook bijzonder op deze tentoonstelling is het grote verschil tussen de lijsten van de schilderijen en de manier waarop het linnen soms op het hout is geplakt. Een tentoonstelling met het werk van Andrez is bijzonder omdat hij de wanden van de galerie optimaal benut: de schilderijen hangen dicht boven en naast elkaar. Dat was vroeger in de musea heel normaal.

Andrez heeft zichzelf in de kunst opgeleid en omdat hij altijd veel belangstelling had voor de kunstgeschiedenis is dat een grote inspiratiebron voor hem geweest.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl