Persbericht

.

Expositie: 27 februari t/m 5 april 2015


Klik op de foto's voor een groter beeld

Eric van der Wal
grafiek, boekjes
Hans Houwing
objecten
Marjan de Voogd
ingekleurd porselein
Arjen Baars
schilderijen

Kunst in De Kapberg

Galerie De Kapberg laat ons de tweede tentoonstelling zien van dit jaar. Ook nu weer is in de bijzondere ruimten van dit oude bouwwerk kunst te zien die voor ieder toegankelijk is. Schilderijen met herkenbare beelden, grafiek, boekjes, spannende objecten van metaal en porseleinen objecten.

Hans Houwing (1957) laat sculpturen zien van gaas, waarmee hij objecten bouwt. De meeste objecten ontstaan door gaas te verknippen en de stukken samen te voegen. De vormen zijn doorzichtig, maar ook gesloten. Houwing noemt zich beeldhouwer. Hij maakt tonige tekeningen in de ruimte. Alles hangt aan de wand. Hans exposeerde ook in Berlijn. Hij kreeg zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten.

Marjan de Voogd (1957) toont ons haar ingekleurd porselein. Verschillende kleuren porseleinklei worden door elkaar gemengd en door middel van uitrollen en weer bij elkaar brengen verwerkt tot een patroon. Deze patronen worden aan elkaar gerold tot een plaat klei. Die wordt vervolgens weer verwerkt tot een vorm. Het werk is kleurrijk glasachtig en grillig. We zien in haar werk de fascinatie voor Aziatische culturen. Met flinterdunne randjes, puntjes, doorschijnende en ondoorschijnende vlakken van ingekleurd porselein fantaseert ze organische structuren.

Arjen Baars (1954) volgde de opleiding voor tekenleraren en schilderde bij Ateliers 63 in Haarlem. Hij maakt kleine olieverfschilderijen. Arjen verstaat zijn vak. Hij weet hoe hij een landschap, een figuur, of een auto moet schilderen. Veel meer dan dat is er ook niet te zien: een auto, iemand die hardloopt, of een voetballer op een hoekje van het veld. Toch is er meestal een subtiel verschil met zo maar een geschilderd plaatje. Soms schildert hij een niet zo heel bijzondere gebeurtenis, vaak is het onderwerp zo klein - of het schilderij zo donker - dat het nog maar net te zien is.

Eric van der Wal (1940) maakt naast gouaches voornamelijk grafiek: in het bijzonder hout- en linoleumsneden, alsmede boekobjecten. De onderwerpen van zijn grafiek komen voornamelijk uit het Noordhollandse landschap. De vlotbruggen over het Noord-Hollands Kanaal, de havengebieden van IJmuiden, Den Oever en Amsterdam. Later ook Franse landschappen, vooral die van Normandië en Picardië. Die inspireren hem tot het maken van vele kleurenhoutsneden. Het zijn vooral de details die hem boeien. Het gehele oeuvre van zijn boekobjecten is in het bezit van het Museum Meermanno-Westreenianum te Den Haag, dat hieruit regelmatig werken tentoonstelt. Ook in Duitsland en Finland zijn de boekobjecten van Eric te zien geweest. Hij heeft daarvoor verschillende prijzen gekregen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl