Persbericht

Expositie: 21 augustus t/m 27 september 2015


Klik op de foto's voor een groter beeld

Sonja van Londen
beelden, penningen
Pieter Borstlap
schilderijen
Jaap Ploos van Amstel
tekeningen, aquarellen

Galerie De Kapberg toont klassiek vakmanschap

Als het om kunst gaat zijn we stiekem allemaal wel eens conservatief. Je moet toch zien wat het voorstelt? Gelukkig willen we zien wat mooi is: herkenbaar of niet, wie het ook gemaakt heeft. Galerie De Kapberg laat in de komende periode werk zien van gerenommeerde kunstenaars. Het is klassiek, vitaal en het laat hun vakmanschap zien. Het is ouderwets genieten.

Sonja van Londen maakt beelden. We zien van haar groter en klein werk. De technieken waarmee ze opdrachten uitvoert zijn verschillend. In klei, gips en steen maakt ze haar beelden en vaak is het in brons gegoten. Er zijn portretten, figuurstudies en penningen. Het maken van een portret is een langzaam proces. De opdrachtgever moet zeker een aantal maanden geduld hebben. Sonja is aangesloten bij 'Het Portretschap' en de kunstenaars maken elk jaar een mooie tentoonstelling. De jaarlijkse prijs voor de medisch specialisten is ook van Sonja's hand. Sonja kreeg haar opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.

Pieter Borstlap (1933) woont er werkt in Graft, NH. Dertig jaar was hij in het onderwijs werkzaam: als tekenleraar aan het Hervormd Lyceum in Amsterdam West en als docent aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. In de galerie kijken we naar zijn werk in acryl op papier en doek en naar tekeningen in oostindische inkt. Het werk van Pieter is vaak te zien in Galerie De Ploegh in Amersfoort. We zien naast zijn tekeningen abstract werk in acryl op papier en op doek. Wie bang is om abstract werk te zien is hier genezen.

Als je werk van Jaap Ploos van Amstel (1926) ziet ben je meteen verkocht. De keuze van zijn onderwerpen is heel bijzonder. Er is geen klassiek stilleven, maar zijn onderwerpen in waterverf, houtskool en inkt zijn techniek (luchtvaart en scheepvaart), watersport, Griekse eilanden of dieren. Heel bijzonder zijn de tekeningen van de Parijse Hallen vóór de afbraak. Zijn voorkeur is duidelijk: wat oud, doorleefd en roestig is moet worden afgebeeld. Sporen van mens en dier zien we terug. Delen van schepen zijn hier in olieverf op doek geschilderd en op hout geplakt. Die tekeningen van de Hallen zijn ook te koop in een boek. Jaap leerde het vak aan de Rijksacademie in Amsterdam, aan de Académie des Beaux Arts in Parijs en bij Oskar Kokoschka in Salzburg. Hij bleef altijd leraar. Veel Nederlandse musea hebben werk van hem en hij kreeg veel prijzen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl