Persbericht

Expositie: 17 augustus t/m 23 september 2018


Klik op de foto's voor een groter beeld

Eric van der Wal
grafiek
Gea Karhof
grafiek
Hans Kleinsman
grafiek
Jadranka Njegovan
grafiek
Josť van Tubergen
grafiek
Nan Mulder
grafiek
Piet Lont
grafiek
Madeleine Leddy
grafiek
Frank Porcelijn
keramische beelden

Galerie De Kapberg toont grafiek

Hoe deed men dat toen? Er was nog geen fotografie en je wilde wat je zag aan zoveel mogelijk mensen laten zien. De drukpers was een geweldige uitvinding. Iedereen kon overal teksten lezen. Zo ging het ook met de grafiek: in hout en metaal, en later ook op een steen kon men de werkelijkheid afbeelden en met inkt afdrukken. Wie in Italië een mooie schildering had gezien nam dat op een tekening mee naar huis en maakte daar een houtsnede of gravure van. Eeuwen later is die grafiek een vorm van kunst geworden en lang niet altijd is de zichtbare werkelijkheid in de grafiek uitgebeeld. We laten in Galerie De Kapberg nu grafiek zien. In de ruimte staan ook keramische beelden van Frank Porcelijn.

De Grafiekgroep Bergen (voorheen Drukkerstroost) bestaat al ruim 40 jaar.
Er zijn nu nog enige kunstenaars van het eerste uur bij. Alle grafische technieken worden beoefend: etsen, lithografie, houtsneden, mezzo-tint, zeefdruk en ook combinaties hiervan, tot en met de nieuwste computer-gestuurde techniek. Men is niet bang voor het experiment. De leden werken ieder in een heel eigen stijl, variërend van abstract tot figuratief, van constructivistisch tot lyrisch; ieder met een duidelijk herkenbare signatuur. Het is geen stijlverwantschap die de groep verbindt, maar de Liefde voor de Grafiek.

In de loop der jaren hebben zeer veel tentoonstellingen plaats gevonden in musea, galeries en andere openbare ruimtes, in binnen- en buitenland. Het laatste project, een expositie ter gelegenheid van ons 40-jarig bestaan, werd groots gevierd in Museum Kranenburgh: een globaal overzicht van 40 jaar grafisch werk van alle leden ooit, gekoppeld aan een hommage aan Roland Holst, wiens sterfdag samenviel met ons oprichtingsjaar. Alle leden zijn lid van het Kunstenaars Centrum Bergen.

De Grafiekgroep bestaat op dit moment uit: Eric van der Wal, Elsbeth Cochius, Gea Karhof, Hans Kleinsman, Madeleine Leddy, Piet Lont, Nan Mulder, Jadranka Njegovan, Jose van Tubergen en Nel den Ouden (voorzitter).

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Tel. 06 45­ 548 739 (tijdens openingsuren).
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl